30.5.13

PUDING ROTI PELANGI


Yg ni plak import dr rumah Pn Azlita tokey blog masammanis tu yek...resipi asal dr Cik Mai kat MYR..

7gm agar-agar serbuk
300 ml air
1 biji telur
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat manis
3 keping roti
3 sudu gula
1 sudu besar sunquick (jun x letak, x d stok)
1 sudu teh paste lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru
Masak agar-agar, air dan gula hingga agar-agar dan gula larut. Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga mendidih. Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika. Tutup api dan masukkan paste lemon, kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan. Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air. Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain. Buat hingga habis, sejukkan.

SUP TULANG VERSI UTARA


Resipi dr Yan's cottage....

A:
4 ketul tulang (jun campoq daging sket)
3 biji ubi kentang-belah 4
2 biji bawang besar-belah 4
2 batang sadri (daun sup)
air secukupnya

B:
6 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
2 biji buah keras

C:
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum cengkih
5 biji buah pelaga
1 sudu kas kas
2 batang serai-ketuk
1 in halia-mayang
1 in lengkuas-ketuk
1 sudu lada hitam

D:
daun sup/bawang
bawang goreng

Kisar bahan B. Panaskan minyak, tumis bahan C hingga naik bau. masukkan bahan B, kacau rata. biar naik minyak. masukkan bahan A n renih selama 1/2 jam. bila daging empuk, masukkan garam n serbuk perasa. angkat n tabur bahan D. hidangkan.

IKAN SIAKAP KUKUS BERLADA HITAM


Resipi dr rumah Kak An ni...dia guna ikan bawal, jun guna siakap..so tukar nama yek!

1 ekor ikan bawal hitam -jun guna siakap
1 inci halia dihiris panjang nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam
Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.
Keluarkan ikan daripada kukusan dan hidang bersama air asam. Jun makan gitu j..x d air asam.

8.5.13

IKAN SIAKAP BAKAR TOMYAM


Resipi dr Kak Liza ni jun ambik dr umah Yatie ni...tq both..

1 ekor ikan siakap
2 sudu besar pes tomyam
5 helai daun limau purut
1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi (jun guna limau kasturi)
1 biji tomato (potong 6)
Aluminium foil

2 tangkai cili merah
5 biji cili api
3 batang serai
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit gula dan sos ikan

Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (x perlu garam kerana pes tomyam dah masin)
Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit atau sehingga masak.. Boleh juga di bakar di dlm oven.
Perahkan limau semasa menghidang.

5.4.13

IKAN SIAKAP KUKUS ASAM BOI


Sebelum kejadian mengukus...


Sesudah kejadian....yg sesudah makan x d gambo lah ye...buruk benor..licin..hehe....

Resipi asal dr Puan Ina@Hana ni..

Ikan yang sesuai utk kukus (siakap, kerapu etc )-akak guna siakap
1/2 biji bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
1-2 batang serai - hiris
1 inci halia - hiris memanjang halus
5 biji asam boi putih atau lebih
1/4 batang carrot - hiris memanjang halus (x d stok..dh abis wat jus aritu, hehe)
Tomato cherry atau biasa - belah 4 (akak guna tomato bese jek..potong dadu)
Daun ketumbar
1 sudu sos ikan
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram - (optional)
Hirisan limau atau jusnya
Cili padi dan cili merah - ikut kepedasan masing2 - hiris atau ketuk
Garam - jika perlu - hana tak letak sbb sos ikan dah masin.(akak pon x letak)
Tepung jagung+air sedikit (jika ingin kuah pekat) - hana tak letak.(akak pon x letak)

Rendam asam boi dgn air panas (air paras asam boi,jgn byk sgt) sehingga kembang. Kemudian kikiskan sedikit.
Basuh ikan dengan limau kemudian cuci bersih. Letak ke dalam pinggan atau mangkuk tahan panas yang sesuai.
Susun dan taburkan bahan2 lain ke atas ikan.Satukan dalam mangkuk kecil sos ikan, kicap cair, sos tiram, garam jika perlu. Kemudian curahkan ke atas ikan.
Akhir sekali masukkan asam boi dengan air rendaman asam boi sekali.
Kukus ikan selama 15min atau hingga masak.
Angkat dan hidangkan dengan menaburkan daun ketumbar lagi sekali. (akak kukus skali dgn daun ketumbar sbb mmg suka rasa dia..hehe)

GULAI LEMAK TELUR DAN NENAS


Hahaha..bese org masak ni guna telur itik tp akak guna telur ayam aje sbb itu aje dlm stok...menu fav my youngest ni...dia bantai semacam aje walaupon hancur telur tu, kih3...nenas j akak kna perabihkan...pernah masak byk kali dah...cek aje kat sini , sini dan kat sini .....

4.4.13

PERIA GORENG UDANG BERTELUR


Resipi sempoi aje arrr....mmg asik respi campak2 aje lately...

SIAKAP BAKAR BEREMPAH


Resipi dr rumah KakAsma ni...

1 ekor ikan siakap-bersihkan n lumur dgn garam, pepper n air limau kasturi. letak dalam foil. ketepikan.
daun pandan (jun x letak)
daun limau purut-hiris2
daun kunyit-hiris2 (jun x letak..x d stok)
bunga kantan-hiris2
1-2 sdb santan pekat (opt)
1 biji tomato-dadu
garam, gula n perasa
sedikit jus limau

Bahan tumis:-
2 sdb cili giling
1 biji bawang besar}
3 ulas bawang putih}
sedikit halia}
1 batang serai} tumbuk
2 sdb rempah kari ikan
sedikit minyak

Campurkan semua bahan tumis. Panaskan minyak n tumis hingga naik minyak. masukkan daun pandan, daun limau, daun kunyit n bunga kantan. masukkan santan jika suka. sebelum padamkan api, masukkan tomato, garam n gula serta sedikit jus limau. tuang atas ikan, ratakan n bakar pada 180'c hingga masak.

CHICKEN CHOP n BLACKPEPPER MUSHROOM SAUCE



30.3.13

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA


Resipi asal dr Naz ni jun copied from rumah Ina@Hana ni.. sedap..mkn masa musim panas2 ni..

1 peket serbuk agar-agar 10g atau 11g
1 liter air @ 4 cawan air
1 ketul gula melaka (lebih kurang 250g) - cincang
sedikit gula pasir - jika perlu (jun letak dlm 1/4 cwn)
1 cawan santan pekat @ 1 kotak kecil santan Kara
1 biji telur
secubit garam
daun pandan simpul
 
Masak air bersama gula melaka dan juga daun pandan hingga gula larut kemudian tapis. Masak semula bersama serbuk agar-agar sehingga larut dan mendidih. Kemudian kecilkan api, masukkan campuran santan, telur dan garam. Kacau sentiasa sehingga menggelegak atas api sederhana dan santan berbintil2. Tuang ke dalam loyang dan biarkan agar2 mengeras. Sejukkan dalam peti ais jika suka. 

29.3.13

IKAN BAKAR SUMBAT TEMPOYAK


Dah lama nak masak ni tp selalu tertangguh sbb tukang masak selalu tukar idea bila stat masak, hehe. Mak jun ckp..wat la ikan patin bakar letak tempoyak..tp selalu bila ada ikan patin sure masak tempoyak berkuah tu..last2, jun wat ikan kembung ni ajelah..wat lepas hajat nak merasa..resipi jun cilok dr rumah norlie harumaini ni ye..jun buat half dr respi ni..

6 ekor ikan cencaru (jun guna 3 ekor ikan kembung)
2 senduk tempoyak pekat
1 biji cili merah}
15 biji cili api}
5 biji bawang merah}-mayang - jun tumbuk semua bahan ni
2 kuntum bunga kantan (x letak..x d stok)-hiris halus
2 btg serai-hiris halus
sedikit ikan bilis tumbuk (opt)
1 biji tomato-cincang
1/2 sdt pati asam jawa (opt)
garam n gula secukup rasa

ikan dibersihkan n belah belakang. gaul garam n kunyit, ketepikan.
gaul semua bahan hiris/mayang (n tumbuk) bersama tempoyak n bahan2 lain rata2. sumbat dalam ikan n lumur pada ikan rata2. ikat ikan dgn benang jika hendak digoreng. jun bakar aje...just letakkan ikan yg dah siap tadi kedalam foil, tutp kemas2 n bakar hingga masak. (jun bakar dlm pemanggang ajaib yg femes tu..tu pasai ikan moist aje..hihi)

28.3.13

DAGING PALEMBANG



Femes resipi daging ni...sempoi plak bahan n cara...suka suka...resipi asal dr Pn Maria Hakem ni dah ramai yg try..kali ni turn akak la ye..akak ambik dr rumah Yatie ni...akak buat half dr resipi ni..almaklumlah, yg nk mkn x ramai...

700gm daging-potong lebar n nipis
2 btg serai-titik
500ml santan pekat
2 sdb kerisik
1 cwn kicap lemak manis
minyak

bahan kisar:-
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

bahan tumis:-
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau. masukkan bahan kisar n serai hingga pecah minyak. masukkan daging n gaul sebati.masak dgn api sederhana hingga keluar air daging n masak seketika.
masukkan kicap n santan. masak hingga daging mula empuk. kacau selalu hingga masak n kuah pekat. masukkan kerisik n gaul rata. masak hingga daging betul2 empuk.

NASI BERINGIN



Dah pernah buat sebelum ni..nasi beringin @ nasi serai...tapi kali ni cuba respi lain plak yek...yg ni resipi cedok dr rumah TOK_CHIK ni...

2 cawan beras basmathi - sukatan air 1 cwn beras = 1 1/2 cwn air
1/2 biji kelapa diambil santan sebanyak 1 cawan
rendam beras basmathi dengan 2 cawan air sekurang2nya 30 minit (tokchik rendam selama 2 jam), jun pon rendam 2 jam...bila nak memasak baru tambahkan 1 cawan santan.

rempah penumis-kayu manis, bunga lawang, buah pelaga n cengkih
1 sudu teh jintan kasar
6 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
1 1/2 in halia - dikisar
serbuk pati ayam/daging
4 batang serai dititik
1/2 sudu teh halba
minyak sapi
garam dan sedikit gula

Masukkan beras kedalam periuk elektrik bersama air n santan secukupnya.
Dalam kuali, panaskan minyak sapi, tumiskan rempah penumis dan juga jintan kasar, masukkan bahan yang telah dikisar, tumis sehingga garing dan wangi
tuangkan kedalam periuk yang berisi beras, masukkan serai dan juga halba, tambahkan garam secukupnya dan secubit gula serta pati ayam/daging
biarkan nasik masak.

nota: (dr tok_chik and jun follow..mmg jadik...hehe)
untuk mendapat nasi yang cantik dan berderai jika memasak nasi minyak/nasi lemak/nasi beringin menggunakan periuk nasi letrik, jangan ditutup penutupnya sehingga kering airnya,bila air sudah kering barulah ditutup penutupnya, insyaa Allah nasi akan lebih cantik dan berderai.

27.3.13

SAMBAL UBI KENTANG IKAN BILIS HANCUR


Salam...
Lauk arini...sempoi n sedap giler...hahaha...
Memang konpem tambah nasik...
*m trying updating from my phone yg bebenornya...
Haishhhh...kecik sgt la....guna lappy lg beh...hihi
Tak yah respi la ye...senang sgt ni....

17.3.13

KEK GULA HANGUS



Resipi asal dr Kak Halimah dr blog Resipidiana ni jun ambik kat umah MakLang Azie

1 cwn gula
1 cwn air panas
2 sdb butter

Gula digoreng dgn api sederhana besar. bila dah agak cair, masukkan air panas. masukkan butter n kacau sampai semua cair. ketepikan.*jun suka guna non-stick pan kalu buat gula hangus...lebih mudah...for me lah...

4 biji telur
1 cwn susu pekat manis
1 cwn tepung gandum}
2 sdt soda bikarbonat} ayak bersama
1 sdt esen vanilla

Pukul telur sampai kembang n pekat. masukkan susu pekat, pukul rata. masukkan tepung n  soda yg diayak tadi. tuang esen vanilla n akhir skali masukkan gula hangus tadi. perap adunan selama 3-4 jam (bertutup) untuk mendapatkan sarang yg cantik. bakar selama 60min menggunakan api bawah sahaja. balance masa terakhir 11 min, gunakan api atas bawah.