27.3.08

Ayam nyonya

Ni resepi dr buku masak yg jun ade..my dotter cakap sedap..hehe. jom layan resepi dia, oke!

400gm ayam
1 biji bawang besar-potong baji
daun kari
4 cili api-ketuk
minyak

bahan perap:-kisar
1 batang serai
5cm kunyit hidup
1 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
sedikit lengkuas

1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur

bahan perasa:-
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato

bersihkan ayam n keringkan ngan tisu. gaul ngan bahan perap serta telur n tepung jagung selama 15min. goreng ayam hingga kekuningan, angkat. panaskan minyak lagi, tumis bawang besar, cili api n daun kari hingga wangi. masukkan ayam n bahan perasa. masak atas api besar. gaul rata, angkat n hidangkan.

8 comments:

I Cook4Fun said...

Jun, this dish nampak sedap. I have to try this.

Jun :) said...

Gert, suit m'taste too..nnti u try ok..hehe

Indonesia-Eats said...

yummy kak... hikss to bad there is no Nonya restaurant here like in Indonesia

Jun :) said...

ya Pepy..me consider lucky eh..so many serves nyonya foods..but still want to make my own,hehe...

Anonymous said...

Kalau tak ada sos plum tu nak ganti apa ye?

fezah

Mat Gebu said...

uik..yg ni mesti nak try, sebab ada perkataan "nyonya" tuu..ahakss. sabar yeaa, tunggu ayam serah diri, nanti mat tryy....

ummi said...

Jun, ummi dh try wat tghri td..sedap..my kids sume suke..suke makan lee..tp x sempat posting lg heh..
Mat - kos nk g kejor ayam dah ke tu..ish ish jgn cari ayam daro yoo..kasi lama sikit hidup..cari yang tuo sikit..hehe..

Jun :) said...

Fezah, tatau la nk ganti ngan ape yek sbb kat sini senang dapat...dia rasa masam2 gitu..x pon, try j double kan sos tomato tu, x yah isi sos plum, heheh...ade lain sket ar..

mat, ko mmg allergy kalu ada perkataan nyonya tu..nasib ko la ayam, hehehe...

ummi,sedap kan? simple j la..