18.7.08

Mee kicap (another recipe)

Ni plak resepi dr che iza kat MyR lagik...mmg fav hbby n my sons mee ni...selalu makan time ulang alik ipoh-kl 2 thn lepas...kat ipoh mmg femes ni, hehe. pernah wat dulu tp resepi trial n error la sbb tatau resepi asal..resepi ni pon, akak edit sket j ikut sesuai selera ye...hehe.


250 gm mee kuning
lbh kurang 40-50 gm taugeh

*KUAH*
2 biji bawang putih diracik halus
1 sb minyak masak
1cm halia ditumbuk
3 sb kicap manis
3 sb sos tiram
1 sk kicap pekat
1 sk pati ikan bilis (saya guna brand tumix)
sedikit lada sulah
1 cwn air
garam n sedikit gula kalau perlu......

untuk kuah ni, akak tambah sos hoisin n minyak bijan sket, hikks!

*SUP*
1 biji bawang merah
1 ulas bwg putih
3 cwn air
1 sk pati ikan bilis
fish cake n fish ball
sedikit lada sulah n garam

Cara-cara
Panaskan minyak... tumis bawang putih hingga kekuningan n garing... Kuarkan bawang putih. (Jgn buang akan tabur kat mee nanti.....). Kita akan dpt minyak bawang putih....
Dgn minyak tadi tumis halia hingga naik bau masukkkan kicap manis, sos tiram, air n kicap pekat. Biar mendidih...
Masukkan lada sulah, pati ikan bilis n garam n gula kalau sos tiram tak masin. Biar hingga kuah pekat.... Siap, matikan api.

*UTK SUP*
Tumis bawang merah n bawang putih hingga naik bau masukkan air... biar mendidih, letak pati ikan bilis lada sulah, fishball, fish cake n sikit garam... biar mendidih n siap...
Celur mee n taugeh... tapis...letak kat pinggan n tuang kuah kicap..... tabur ngan daun bawang, bawang putih goreng... Siap tuk dihidang......
Hidang bersama sup n lada kicap.....

3 comments:

Suzi said...

Salam k.jun...terliur pulak tengok mee ni...rinduuunya nak balik m'sia. kat m'sia saya duk ipoh...selalu beli ni....

Jun :) said...

suzi...mmg fav family akak ni...dolu2 pernah dok ipoh gak..tu yg teringat2 mee ni..

happyniniecakes said...

minta izin copy resipi ni ye.

terimakasih :)