25.4.12

Apam Tapai Pulut


Ada beberapa bekas kecik tapai yg org bagi kt dalam fridge..jun n family mmg x mkn tapai..so carilah something yg boleh buat dgn tapai. my family suka apam..search punya search, jumpe resipi ni kat umah kak rusnah ni..tp dia buat cun aje kembang merekah...yg jun buat jadi lembut n x berkembang mekar. somemore, sedikit berat n padat kalau nk dibandingkan dgn resipi apam yg sebelum2 ni walaupun adunan lebih cair. maybe sbb kandungan liquid dlm resipi ni lebih sket. nway, tetap jadi apam ni n dah habis pon, hehe.

1 cwn tapai pulut*
2 1/2 cwn air*
3/4 cwn gula*
1/2 cwn nasi
200gm tepung beras
50gm tepung gandum
1/2 sdt yis
1/2 sdt double action baking powder

Blend bahan bertanda * n tapis. gunakan air tapisan untuk mengisar nasi sampai halus.
Campurkan tepung beras, tepung gandum n yis bersama nasi yg dikisar tadi. perapkan selama 3-4 jam.
panaskan pengukus n acuan lompang. adunan yg diperap tadi dicampurkan dengan double action baking powder n biar selama 10 min. tuang adunan kedalam acuan n kukus selama 15-20 min. sejukkan n hidangkan bersama kelapa parut yg dicampur sedikit garam.

4 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, tak kembang mekar takpe, tapi tetap kembang mekar di perut, kan.. hiks.. nampak sedap, putih salju

Ummi said...

Juuuuuuunnn...apa kaborr?? Nak apam...x kiralah kembang mekar ke, kembang kuncup ke....tp kita mmg suka apam...mintak kelapa muda sekali eh.. ^___^

Jun said...

Sari..heheh..betul3..mmg dh lama berkembang dlm perut tu..

ummi..kabo baik2 aje..alaaa, ummi lmbat sket..dh habis pon, ekekke

muhammad sukri ramli said...

lihat cara pembuatan tapai pulut di www.sukriramli.tk atau lawati facebook kami www.facebook.com/tempahantapaipulut