23.4.12

Kek Sarang Semut


Dah lama buat ni..dah lama jugak habisnya..dah lama jugak x update blog, hihi. x tau lah kenapa..mood berblog sudah hampir hilang..asik jatuh jek,nak bangun punyalah susah. tp sbb masih sayang kt blog ni tu yg kdg2 update jugak. bukannya x masak..bukannya x try resipi2 baru tp bila mood nk ambik gambo pon x d..mmg x d la n3. sbb dah byk kali rasa nk bersara dr dunia ni tp mcm x certain aje so i think..as of now, i just follow my heart..bila rasa nk update adelah n3..kalu x..korang tengoklah n3 tu smpai beberapa lama, hehe. nway, ni resipi dr umah Cik Mat.

bahan2 untuk karamel:-
250gm gula
225ml air
75gm butter/majerin

bahan2 untuk kek:-
4 biji telur A
125gm tepung gandum*
1 sdt soda bikarbonat*
1 sdt baking powder* (disatukan n ayak)
75gm susu pekat manis
1 sdt esen vanilla

masukkan gula pasir kedalam periuk, masak menggunakan api sederhana hingga gula cair n terus masak hingga gula menjadi karamel. pastikan x hangus. berhati2 masukkan air, kacau n biar mendidih hingga sebati. masukkan butter n biar cair. kacau rata n sejukkan, tapis.ketepikan.
Pukul telur hingga sebati, masukkan susu pekat manis n pukul hingga sebati. perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit2 hingga habis, pukul rata. masukkan karamel n pukul lg hingga rata. masukkan adunan kedalam loyang bergris n ditabur tepung sedikit. biar 30min. kemudian bakar pada 180'c selamam 45min-1 jam. sejukkan sebelum dipotong.

12 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

Sedap, kan.. masa mula2 dapat resepi ni dari Cik Mat, boleh dikatakan hari2 saya buat.. sedap sangat rasanya.. ;-)))

Qasey Honey said...

sedapnye kek tu...dah lama xmakan...nk buat malas...hihihi

sabar dubai said...

terliurnyeeee kak jun...

Gee® said...

sedap ni buat minum petang...nak sepiring.... heeeeee

kakna said...

kakna dah cuba resepi mat ni.memang jadi..
selalu buat tak jadi berlubang

Mat Gebu said...

Kak JUn, gamaknya org dah kawen buat baru lelobang dia menjadi, macam ai teruna ni, lobang tak berapa nak menjadi lahh...hahahaha...

AbbotCottage said...

Sabo Kak Jun, sabo....meh meh minum kopi ngan kek sarang yg bersemut ni dulu (harap aku tak jadi pelupa bila makan umah semut ni)

Papa-NtiQ said...

arwah mak saya dulu suka sangat kek ni

Jun said...

Sari..hehe..kek ni bkn fav kita so x leh komen lah, tp hbby suka..so kira sedap lah, haha

Qasey Honey...suka jugak eh...meh dtg umah akak bg seketul, hihi

Sabar Dubai, hahaha...terliur gak ye..nk bg jauh sgt..trylah buat plak..

Gee...alahai, sepiring? seketul pon x d dah Gee, hehe

Kakna..waah, dh try ye? resipi mat mmg selalu jadi insyaAllah

Mat...amboiii...cepat2 kawen mat..nnti sure jadik kek ni ko buat..petua mana ko pakai ni mat oiii

Abbot..hahha..ko dtg jek akak cool down..x p..sila2 akak jamu ko ngan kek ni..x p, kek ni semutnya dah larik, ekekeke

Papa-ntiq..oh ya k? nostalgia la kiranya kek ni ya...

ogyep yummy mellow said...

Salam kenal... gunai tapai pulut ya.. ogyep selalu buat guna tapai nasi... sedapkan... masam2 manis gitu..

Ummi said...

Juuunn...kek ni pernah kontroversi dulu bila Mat buat...dia komplen apasaii x jadi lobang besar2 gitu...nak kena air tgn org yg dah kawin gak buat, baru jadi kot...tu la suruh kawin xnak...hahahhaa..

Jun said...

Ogy..salam kenal kembali..lebih kurang j kot, tapai pulut or tapai nasi...janji jadi apam, hehe

Ummi..hahahhaha..ntah petua mana matt dpt tu..soh dia kawen dulu la br buat kek ni..