1.12.12

Blueberry Swirl Cake



Resipi asal Raspberry Swirl Cake..dr buku kompilasi Women's Weekly..tajuk buku dia BAKING...tp disebabkan ade lebihan blueberry filling n sket creamcheese dr buat cheesetart sebelumnya, terhasillah kek ni wif a lil adjustment here n there, hehe...

200gm butter + 50gm cream cheese (asalnya 250gm butter)
1 sdt esen vanilla
275gm gula kastor
3 biji telur
335gm tepung naik sendiri
180ml susu segar
150gm blueberry filling(asalnya frozen rasberries)

Panaskan oven pada 180'c.
pukul butter+creamcheese, esen vanilla n gula hingga ringan. masukkan telur satu persatu n pukul. masukkan tepung diselang selikan dgn tepung. pukul rata. bahagi adunan kepada dua bahagian. satu bahagia dicampurkan dgn blueberry filling. masukkan adunan kosong diikuti adunan bercampur blueberry filling secara berselang seli kedalam loyang bergris n beralas. kemudian lalukan chopstcik beberapa kali dlm adunan untuk membentuk marble. bakar selama 1 jam. sejukkan n hias ikut suka. resipi asal, hias dgn buttercream tp jun x buat pon..mkn gitu aje pon dah sedap...

4 comments:

faa.rosli said...

nmpak sedap je

♥MAMASYAZA♥ said...

memang nampak sedapppp sgtttt

billis4ever-2 said...

hmmm...sedapnya...nak cuba buatlah resipi Kak Jun nie.. :)

Jun said...

Lis..sila2....nnti bgtau akak sedap k x ya?