11.12.12

Kuih Bakar Durian


Adik ipar bagi durian...alaa, 3-4 bijik aje tp sbb family jun ni x semua penggemar tegar durian..susah jugak nak perabih tu, hehe. dok fikir2 nk terai buat cik crepe yg femes lately tu tp mcm x d org nk mkn jugak nnti. last2 buat kuih ni..hmmm, bg jun yg bukan hantu durian ni...not bad ye this kuih...resipi ni dr Bro Rozzan tp bukak pg ni dia dah privatekan plak blog dia..x dpt la nk bg link ye..nway, jun letak jugak la resipi dia..hrp2 bro x marah....jun buat half dr resipi ni sbb yg mkn kue macam ni 2 org aje..itupon x abis2, aiyooo

260gm tepung gandum
240gm gula
400ml santan pekat (dalam kotak/paket)
450ml air
4 biji telur saiz besar-pukul sket
250gm isi durian-lecek
2 sdb minyak sapi
1 sdt garam
pewarna kuning-opt
secubit serbuk vanili (jun guna esen vanilla)

Satukan tepung, gula n air, kacau rata2.. masukkan isi durian, santan, telur, vanili, pewarna n garam, kacau lagi.masukkan minyak sapi n kacau rata. panaskan loyang n sapu sedikit minyak/minyak sapi. tuang adunan kedalamnya n bakar selama 30-40min pada 180-200'c.

7 comments:

Azie said...

As salam. Macam mana rasanya, adakah secukup rasa, lemak manis? Klu sedap, noleh juga mencubanya

Jun said...

w.salam wrb. rasanya pass kat tekak akaq ni...lemaknya, manisnya..dah cukup rasalah rasanya...silalah cuba..

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum kak Jun wahhh x thn negoknya kuih bakar doyan...ada lg doyan kat rmh ni...tq kak ingat ptg ni nak cuba buat....

Rima said...

Kwang kwang.. Junnn.. rasa rasa kan macam dah biasa buat tau.. eh dah biasa buat ker?? hahaha tak hingat lagi.. ni dah berangan nak makan durian sepuas nye minggu ni haha

Ummi said...

Assalamualaikum Juuuuunn, apa kaboor?....terbau2 durian laaa...rupanya kat sini eh...bingka durian....alahaaaii bestnya kalau dpt, wpun kita x makan durian, tp kalau setakat letak dlm bingka ni Ummi sapu jeek...hehe

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Jun..sedap kuih bakar durian ni..Alamak, bro rozzan dah private kan ke blog dia, sedeyyyy nya..dah tak dapat cek resipi dari sana lagilah nampak gayanya...

Jun said...

sheila..w.salam wrb...sila2 cuba..eh, dah buat lom?

rima..amboiii, bese buat ka? dok cuti2 tu..dh balik pulun doyan puas2 yek!

ummi...waalaikumsalammmm, hehe. jun pon kureng ngan durian tp bingka ni boleh tahan rasanya...

sue..w.salam..ntahlah, masa wat n3 ni x boleh masuk plak..x tau la sementara k forever, hehe.