15.1.13

Kari Sotong


Resipi dari Yana kat MyResipi...berbeza sket sbb ade letak serbuk kurma...

6-8 ekor sotong sederhana besar
1 ulas bawang putih}
1 ulas bawang merah}
1/2 biji bawang besar}
2 hiris halia} mayang
1 btg kulit kayu manis
1 tangkai daun kari
2 biji cili besar
1 sdm cili kisar
2 sdm serbuk kari
1 sdm serbuk kurma
sedikit air asam jawa
secubit garam
santan
kiub pati ayam

panaskan minyak, tumis bawang besar dgn secubit garam hingga naik bau. masukkan kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah, halia, cili kisar n daun kari. biar naik bau. masukkan sotong n serbuk kari serta serbuk kurma bersama sedikit air jika perlu. kecilkan api, kacau n tutup periuk selama 1 min. masukkan santan, cili besar n kiub pati ayam. didihkan. masukkan gula n air asam jawa.
*jun ubah sket cara masak sbb sotong x boleh dimasak terlalu lama, jun buat macam masak kari yg lain..akhir skali baru masukkan sotong..

6 comments:

Mat Gebu said...

salam kak junn...apa khabar kak, sehat?...rasanya kan kari sotong ni kalau guna sotong kembang tu sedap tak?..kalau yg fresh ni saya takut gatal lahh kalau makan...hmmm, takpe nanti saya test eks.. (*___^)

Jun said...

W.salam matt..akak sihat2 aje, alhamdulillah..hmmm, guna sotong kembang? Maybe sedap gak tp kna wat kari tu pekat sket kot..eh, sotong kembang tu ko mkn x gatal ek? X p, ko try lah..kali sedap bgtau ek..

Mat Gebu said...

Ooookkk... (^_____^)

Gee® said...

Sedaapnyaaa....

Sheikh Papa-NtiQ said...

Hi kak jun...tgh blogwalk kt sini nengok2 masakan kak jun. Lama kite x sembang2 ;)

Jun said...

hi sheikh papa-ntiq..tq2..haah, lama yek sbb akak jarang berblogging dah ler ni..hehe