15.1.13

Udang Masak Masam Manis


Masakan Peghabih Stok ni namanya....watever left in d fridge kita guna...surprisingly, lauk sempoi ni anak kata sedap..alhamdulillah...

300gm udang sederhana besar-buang kulit
2 ulas bawang putih-cincang
1/2 in halia-hiris nipis
1/2 biji bawang bombay-hiris
1 biji tomato-potong 6
daun bawang-potong2 1 in
1/2 btg celery-potong2 serong
1/2 sdb cili kisar
1 sdb sos tomato
1/2 sdb sos cili
sedikit sos ikan
garam n gula secukupnya
minyak

panaskan minyak, tumis bawang putih n halia. masukkan cili kisar, kacau sekejap. masukkan sos2 diikuti bawang bombay, celery n tomato. masukkan udang, kacau rata. akhir skali masukkan daun bawang serta perasa secukupnya. kacau sebentarn angkat. hidangkan.


3 comments:

Mari said...

SHRIMP! yum!!

Jun said...

hi Mari...yup, shrimp....tq for dropping by..

Anonymous said...

Salam Kak Jun. Ni Aini Murni.

Wah kak Jun... masih memasak seperti dulu. Tabiklah.