6.2.13

IKAN SIAKAP STIM ALA THAI


Hasil gugeling resipi dr tenet, jumpe resipi ni kat umah MEL ni...tq ye...kdg2 otak tepu nk masak ari2 so kna refer kat en gugel lah..yg pasti masakan yg x susah, hehehehe

1/2 ekor ikan siakap
1 batang serai- ketuk
1/2 biji bawang besar- hiris
2 ulas bawang putih - ketuk
4 biji cili padi -hiris (jun ketuk)
1 in halia - ketuk
1/4 kiub pati ikan bilis
1 biji limau kasturi- ambil jus
2 helai daun limau purut - jun hiris
1 sdb sos ikan
1/2 sdb kicap cair
1/2 sdb sos tiram
1 sdb tepung jagung - bancuh dgn air
Gula
Daun sup, daun bawang
Pastikan air di dalam pengukus telah dididihkan terlebih dahulu
Masukkan semua bahan di dalam pinggan pengukus kecuali tepung jagung, gula dan daun sup. Rata kan bahan2, di atas dan bawah ikan
Masukkan juga sedikit air.
Kukus dalam 5-10min sehingga ikan masak.
Masukkan air bancuhan tepung, gula dan daun sup.
Sesuaikan rasa, jika kurang masin baru letak garam. Jika masin, letak air lagi atau perahkan lagi limau.
Hidangkan.

3 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya Jun.... Akak suka ikan masak stim ni:D

Kak Mahh said...

Sedapnya...siakap lama dah tak masak siakap 3 rasa...

siti sabri said...

salam perkenalan....mintak sikit..kat umah ni malas masak..hehehe