28.3.13

DAGING PALEMBANG



Femes resipi daging ni...sempoi plak bahan n cara...suka suka...resipi asal dr Pn Maria Hakem ni dah ramai yg try..kali ni turn akak la ye..akak ambik dr rumah Yatie ni...akak buat half dr resipi ni..almaklumlah, yg nk mkn x ramai...

700gm daging-potong lebar n nipis
2 btg serai-titik
500ml santan pekat
2 sdb kerisik
1 cwn kicap lemak manis
minyak

bahan kisar:-
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

bahan tumis:-
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum cengkih
3 biji buah pelaga

Panaskan minyak, tumis bahan tumis hingga naik bau. masukkan bahan kisar n serai hingga pecah minyak. masukkan daging n gaul sebati.masak dgn api sederhana hingga keluar air daging n masak seketika.
masukkan kicap n santan. masak hingga daging mula empuk. kacau selalu hingga masak n kuah pekat. masukkan kerisik n gaul rata. masak hingga daging betul2 empuk.

4 comments:

inahar ali said...

salam jun cayang..tumpang mamam lunch ngan lauk daging beringin nih..leh x?

Jun said...

w.salam kak ina cyg..hehehe..doh abish ler kak...tukar ikan tempoyak boleh? ekeke

ThiNa said...
This comment has been removed by the author.
maham said...

Very good information. Lucky me I discovered your blog by chance (stumbleupon).