29.3.13

IKAN BAKAR SUMBAT TEMPOYAK


Dah lama nak masak ni tp selalu tertangguh sbb tukang masak selalu tukar idea bila stat masak, hehe. Mak jun ckp..wat la ikan patin bakar letak tempoyak..tp selalu bila ada ikan patin sure masak tempoyak berkuah tu..last2, jun wat ikan kembung ni ajelah..wat lepas hajat nak merasa..resipi jun cilok dr rumah norlie harumaini ni ye..jun buat half dr respi ni..

6 ekor ikan cencaru (jun guna 3 ekor ikan kembung)
2 senduk tempoyak pekat
1 biji cili merah}
15 biji cili api}
5 biji bawang merah}-mayang - jun tumbuk semua bahan ni
2 kuntum bunga kantan (x letak..x d stok)-hiris halus
2 btg serai-hiris halus
sedikit ikan bilis tumbuk (opt)
1 biji tomato-cincang
1/2 sdt pati asam jawa (opt)
garam n gula secukup rasa

ikan dibersihkan n belah belakang. gaul garam n kunyit, ketepikan.
gaul semua bahan hiris/mayang (n tumbuk) bersama tempoyak n bahan2 lain rata2. sumbat dalam ikan n lumur pada ikan rata2. ikat ikan dgn benang jika hendak digoreng. jun bakar aje...just letakkan ikan yg dah siap tadi kedalam foil, tutp kemas2 n bakar hingga masak. (jun bakar dlm pemanggang ajaib yg femes tu..tu pasai ikan moist aje..hihi)

4 comments:

Sheila Shafeareen said...

Asslamualaikum Kak Jun mak hai sdp tu ikan bakar gan tempoyak lg...ikan dahada ni..tp tempoyak pulak x ada...terliur di buatnye heee

Jun said...

w.salam sheila..sedap2..aiseh...x d bhn utama tu..rumah kt mana? kalu dekat boleh bg..hehehe

Cheq Sue said...

adehhhh... sedapnya! sejak dah pandai makan tempoyak ni mesti nak cuba apa2 yang guna tempoyak... nanti nak buat jugak lah... :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pergghhh meleleh air liur akak Jun... mesti cuba resepi ni ;-)