30.5.13

PUDING ROTI PELANGI


Yg ni plak import dr rumah Pn Azlita tokey blog masammanis tu yek...resipi asal dr Cik Mai kat MYR..

7gm agar-agar serbuk
300 ml air
1 biji telur
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat manis
3 keping roti
3 sudu gula
1 sudu besar sunquick (jun x letak, x d stok)
1 sudu teh paste lemon
1 sudu teh esen vanila
Pewarna hijau, merah, purple, biru
Masak agar-agar, air dan gula hingga agar-agar dan gula larut. Dgn menggunakan blender, kisar roti bersama telur, susu cair dan susu pekat manis hingga sebati.
Tuang bahan yg dikisar tadi ke dalam periuk agar-agar tadi dan terus memasak dengan api yang perlahan sambil dikacau hingga mendidih. Masukkan sunquick dan esen vanila. Biarkan masak seketika. Tutup api dan masukkan paste lemon, kacau rata
Ambil sedikit 1/4 daripada adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pada setiap bahagian yang telah diasingkan. Baki adunan yang tidak diwarnakan tadi, di tuang ke dalam loyang yang telah dibasahkan dahulu dengan air. Ketepikan
Kemudian ambil adunan yang telah diwarnakan tadi dan titiskan atas puding dalam loyang tadi secara berselang seli antara satu warna dengan warna yang lain. Buat hingga habis, sejukkan.

24 comments:

Gee® said...

Meriahnyaa... pasti sedap...

zana fahmi said...

terlior...tengok je la org buat, sendiri tak yakin:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wow sungguh ceria Jun.... canteeek ;-)

Ummi said...

Assalamualaikum Juuuuunnn...amboii lamanya menyepi...sekali muncul bawak pelangi lagiiikk....Cantiiikk puding tu...bila ntah nak buat...asyik landing je cuti2 pun...hehe

faa.rosli said...

oke..bilaa laa faa nak try plak ni..dah lama mengidam ni..hihi

fazianbatrisyia said...

cantik...suka la puding2 cam ni..

UbahSuai RUMAH said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

Papa-NtiQ said...

eh eh ada pulak iklan ubah suai rumah kat blog Kak Jun hehe
Puding kaler-kaler nih nampak menyelera la

Anonymous said...

warna terbanyak tak bagus..

UbahSuai RUMAH said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

Anonymous said...

MMG MENJADI BUAT PETANG TADI....TAPI LEMBIK SIKIT...HU,HU,HU

Soha @Split-Site PhD Program said...

Oh, how yummy this dessert is! I think this recipe is really sweet and mouth-watering. I am not really sure what it is, but I am interested to know what it really is and how to bake it. How about having an English version of this recipe in your next post?


Please visit My Webblog

shop vouchers said...

It looks great. Thank you for sharing

umi adam faris said...

bestnye
meleleh air liur hehe

Anonymous said...

Hello, my name is Chris, with Dawn Star Press. We recently published an eBook that seems like it would be a good topic for your blog, and I was wondering if you would be interested in a free copy in return for a mention or entry in your blog. If so, please respond to chris@dawnstarpress.com with what format you would prefer to receive it in. The book is KNOW ENOUGH: Ethnic Cuisines, a common man's guide to food from around the world and the cultures that created them.

arieon said...

Saya nak sangat tengok gambar tu tapi tak dapat pula. Tak tau pasal apa saya cuma nampak segitiga dengan simbol tanda seru.

jessicashine said...



Love this info ,, and thanks aton fot this blog.. !!!

Beulahdorothy said...



wow this is simply yummy,,, appetizing!!!! Thanks for this share.. !!!

jessicashine said...


This is amazingly useful.. Thanks alot for one such blog.. !!!

jessicashine said...


Wow, Simply lovely blog..!!! This was absolutely informative..!!!

Beulahdorothy said...

This is amazing.. !!! thanks for this post..!!!

jessicashine said...

woah,,!!!! indeed much needed ... thanks alot..!!!

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was
wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like
yours would cost a pretty penny? I'm not very web smart so I'm not 100% positive.
Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
Appreciate it

my website - charter a private jet cost

Eva Fransisca said...

Dear all,

Hello, dengan senang hati kami ingin mengajak Anda semua untuk bergabung dalam acara Launching WMF & Demo Cooking bersama RFC (Chef Arnold Purnomo).

WMF adalah peralatan memasak yang mampu menghadirkan pengalaman memasak yang istimewa dengan berbagai inovasi yang sangat membantu para pecinta memasak. Untuk lebih mengetahui mengenai produk ini bisa klik ke http://www.wmf-indonesia.com/

Saya berharap para blogger disini berkenan untuk datang beserta dengan beberapa member. Sedikit info, acara ini akan berlangsung Minggu, 2 November 2014, pukul 13.00 di Informa Living World Alam Sutera.

Terima kasih :D